Att älska ett spel

Att älska ett spel

Alla spel har sin skara hängivna fans, vissa mer extrema än andra. Blizzard-fans som nötar gamla godingar som StarCraft och Diablo dagarna i ända. Counter-Strike spelare som vägrar att uppgradera till den senaste versionen. Halo-spelare som skriker ut hur bra spelet är på diverse diskussionsforum och webbsidor.

Men det tv-spel som kanske har de mest hängivna fansen är den japanska rollspelsserien Mother, även känd som EarthBound i västvärlden. När japanexklusiva Mother 3 släpptes under början av 2006 till GBA så höjde fansen sin röst för att få en västerländsk version. Efter mängder med åtgärder utan resultat som t.ex. namninsamlingar så bestämde sig fansen att ta tag i saken med egna händer.

Ett översättningsprojektet av det texttunga Mother 3 påbörjades i slutet av 2006 och arbetet pågick under nästan två år. I Oktober 2008 så släpptes det färdiga manuskriptet som till 95% hade bearbetats av endast två personer som hade spenderat hela sin fritid till just detta. Arbetet resulterade i otroliga 800 sidor översatt text som nu finns att ladda hem. En fantastisk insats minst sagt.

Men det tar inte slut där. När översättningsprojektet gick på högvarv så hade fansen ytterligare ett mastodontprojekt under utveckling. Nämligen en matig spelguide. Spelguiden som även den är till hundra procent producerad av fans, siktade minst lika högt på ambitionsskalan.

Spelguiden som färdigställdes nu i mars, sopar mattan med de ofta generiska spelguiderna som finns ute på marknaden. Guiden innehåller 240 sidor sprängfyllda till bristningsgränsen med 500 illustrationer och 55 fotograferade lermodeller som har tagits fram speciellt för detta projekt.

Det finns naturligtvis mer att berätta. Mother-communityt Starmen har sammanfattat milstolpar kring deras arbete för göra spelet mer populärt och för att möjliggöra en västerländsk release.

Man måste beundra deras entusiasm och målmedvetenhet som verkligen förtjänar en eloge. Men den största belöningen de kan få – förutom att få spelet släppts i väst förstås – måste vara att förundra och häpnadsväckande en legend som Miyamoto. Under en intervju så utbrast han;

”Wow… Earthbound fans are really solid”

Miyamoto om någon borde ha erfarenheter av hängivna fans och om han gör ett sådant uttalande så måste det ju sannerligen betyda något?

Spelguiden
Översättningen

Skriv en kommentar

0 kommentarer

Inga kommentarer.