Arkadmaskinernas gyllene ålder

Arkadmaskinernas gyllene ålder

Det är något magiskt med arkadmaskiner. Att ha klarat Virtua Cop på Liseberg – efter ha spenderat en näve tior – och besegrat Death Adder i det superba Golden Axe: The Revenge of Death Adder i en pampig arkadhall i Las Vegas, är två av många kära minnen kopplade till arkadmaskiner.

Pixelperfektionen, 3D-grafiken, ljudet och kontrollmetoderna krossade allt som hemmakonsolerna bjöd på. Men nu när arkadmaskinerna är borta från svensk mark återstår bara minnen och en sliten Virtua Cop 2-maskin vid Polismuseet i Stockholm.

Nick Dart, samlare av arkadmaskiner och grafisk formgivare saknar också de klassiska arkadhallarna. Hans nystartade webbsida Art of the Arcade kan ses som en enda stor kärleksförklaring till arkadmaskinerna som startade allt. Innehållet fokusera på något så intressant som formgivningen och illustrationerna som präglade arkadindustrin under dess gyllne ålder på 70- och 80-talet.

Det kanske mest intressanta med projektet är att han kommer belysa enskilda formgivare och deras designfilosofier. Han har även sagt till designbloggen FormFiftyFive att han har planerat och hoppas på ett flertal intervjuer av formgivare som var aktiva inom området. Ambitionen med projektet är precis som det låter, skyhögt.

Sidan är fortfarande ung men växer så det knackar och har redan nu många intressanta bilder på förpackningar, reklamblad och logotyper från olika arkadmaskiner. Om du är intresserad av gamla arkadspel eller bara fått mersmak efter King of Kong så är detta källan du definitivt ska hålla ett öga på.

Art of the Arcade

Skriv en kommentar

3 kommentarer

Lite sorgligt faktiskt. Fanns få saker som var så tillfredställande som att klara en nivå t ex Final Fight med ett par hängande nyfikna åskådare bakom ryggen. Men, som sagt, femkronorna tycktes rinna mellan fingrarna.

Själv har man inte haft turen nog att spela speciellt mycket arkadspel, men häromåret var jag i en liten lokal uppe i Sälen någonstans, minns dessvärre inte vad ställe hette, men hotellet hade i vart fall en liten spelhall. Lirade Time Crisis 2 där, tror jag det var, ett riktigt B-igt och skönt spel.

Något av en dröm är ju att öppna arkadhall, men det tycks närmast omöjligt i dessa dagar.

Trevligt tips förresten!

Hoppsan, skrev in fel e-postadress där. Så kan det gå. 😛